highaltitude.log.20201229

[00:02] <SpacenearUS> New vehicle on the map: 03VK5QI-9_chase - 12https://tracker.habhub.org/#!qm=All&q=VK5QI-9_chase
[00:17] <SpacenearUS> New vehicle on the map: 03VK5NE_chase - 12https://tracker.habhub.org/#!qm=All&q=VK5NE_chase
[00:52] <SpacenearUS> New position from 03WB0URW-12 after 0318 hours silence - 12https://tracker.habhub.org/#!qm=All&q=WB0URW-12
[00:56] <SpacenearUS> New position from 03KB6CAG-14 after 034 days silence - 12https://tracker.habhub.org/#!qm=All&q=KB6CAG-14
[00:59] <SpacenearUS> New vehicle on the map: 03VK5ST_chase - 12https://tracker.habhub.org/#!qm=All&q=VK5ST_chase
[01:13] SpeedEvil (~quassel@tor/regular/SpeedEvil) joined #highaltitude.
[01:13] BitEvil (~quassel@tor/regular/SpeedEvil) left irc: Read error: Connection reset by peer
[01:41] happysat (~katpoep@82-169-224-141.biz.kpn.net) left irc: Remote host closed the connection
[01:50] happysat (~katpoep@82-169-224-141.biz.kpn.net) joined #highaltitude.
[03:55] tweetBot (~nodebot@philcrump.co.uk) left irc: Remote host closed the connection
[03:55] tweetBot (~nodebot@philcrump.co.uk) joined #highaltitude.
[04:06] Laurenceb (~laurence@48.177.208.46.dyn.plus.net) left irc: Ping timeout: 268 seconds
[04:08] Axone (~Axone@lfbn-idf1-1-170-248.w82-124.abo.wanadoo.fr) left irc: Quit: ZNC 1.6.6+deb1ubuntu0.2 - http://znc.in
[04:09] Axone (~Axone@lfbn-idf1-1-170-248.w82-124.abo.wanadoo.fr) joined #highaltitude.
[06:25] YO3ICT (~YO3ICT@86.121.1.149) joined #highaltitude.
[06:34] YO3ICT (YO3ICT@86.121.1.149) left #highaltitude.
[06:54] FireFighter (~firefight@2601:44:4380:605c:7147:8d54:ca83:38c) joined #highaltitude.
[07:04] Kodar (~Kodar@93-142-44-39.adsl.net.t-com.hr) joined #highaltitude.
[07:37] SA6BSS-Mike (~SA6BSS-Mi@85.24.253.14) joined #highaltitude.
[07:38] SA6BSS-Mike2 (~SA6BSS-Mi@94.254.35.251) joined #highaltitude.
[07:40] SA6BSS-Mike1 (~SA6BSS-Mi@94.254.35.251) left irc: Ping timeout: 246 seconds
[07:42] SA6BSS-Mike (~SA6BSS-Mi@85.24.253.14) left irc: Ping timeout: 246 seconds
[07:50] YO9GJX (~YO9GJX@109.100.112.132) left irc: Remote host closed the connection
[08:06] SA6BSS-Mike (~SA6BSS-Mi@94.254.35.251) joined #highaltitude.
[08:07] SA6BSS-Mike2 (~SA6BSS-Mi@94.254.35.251) left irc: Ping timeout: 246 seconds
[08:13] SA6BSS-Mike (~SA6BSS-Mi@94.254.35.251) left irc: Ping timeout: 246 seconds
[08:13] SA6BSS-Mike (~SA6BSS-Mi@94.254.35.251) joined #highaltitude.
[08:14] SA6BSS-Mike1 (~SA6BSS-Mi@94.254.35.251) joined #highaltitude.
[08:17] SA6BSS-Mike (~SA6BSS-Mi@94.254.35.251) left irc: Ping timeout: 246 seconds
[08:50] LazyLeopard (~irc-clien@chocky.lazyleopard.org.uk) joined #highaltitude.
[09:00] Lahti (~Lahti@dz2hbpyk9hk0n83c0mf-4.rev.dnainternet.fi) joined #highaltitude.
[10:02] Chrischan (~chrischan@ip5f5aff74.dynamic.kabel-deutschland.de) joined #highaltitude.
[10:03] YO9GJX (~YO9GJX@109.100.112.132) joined #highaltitude.
[10:41] itsonlyluis_ (~luis@cpc156981-wake10-2-0-cust556.17-1.cable.virginm.net) left irc: Ping timeout: 256 seconds
[10:46] <SpacenearUS> New position from 03PA3FNT-LORA after 033 days silence - 12https://tracker.habhub.org/#!qm=All&q=PA3FNT-LORA
[10:48] itsonlyluis_ (~luis@cpc156981-wake10-2-0-cust556.17-1.cable.virginm.net) joined #highaltitude.
[10:52] PE1PSI-2 (~PE1PSI-3@2001:1c05:270b:9f00:44bc:2400:9369:5d44) joined #highaltitude.
[11:02] <SpacenearUS> New vehicle on the map: 03CC2XYZ - 12https://tracker.habhub.org/#!qm=All&q=CC2XYZ
[11:30] <PC4L> GM .. I have something strange with habhub.. I see myload last received 5h39 min ago, but can be 14:56:35 as mentioned on the map. When I select show only last 1 hour, it is still shown on the map. My payload is still uploading and I see it on the logtail [2020-12-29 11:28:30,128] INFO habitat.parser MainThread: Parsing [ascii] '$$PC4L-4FSK,502,11:28:25,51.49017,3.82359,0,0,6,19,3.51*8A75
[11:30] <PC4L> but can be = but that can´t be
[11:30] <Darkside> probably a fun issue with dates
[11:31] <Darkside> i suspect theres some data from your payload which is in the 'future'
[11:32] <Darkside> {"position_id":"69739042","mission_id":"0","vehicle":"PC4L-4FSK","server_time":"2020-12-29 05:49:15.009564","gps_time":"2020-12-29 13:56:35","gps_lat":"51.49016","gps_lon":"3.82364","gps_alt":"0","gps_heading":"","gps_speed":"0","picture":"","temp_inside":"","data":{"battery":"3.8","satellites":6,"temperature_internal":22},"callsign":"PC4L","sequence":"350"},
[11:32] <Darkside> somehow it got a GPS time of 13:56Z and uploaded it..
[11:33] <SpacenearUS> New position from 03N4XWC-1 after 0310 hours silence - 12https://tracker.habhub.org/#!qm=All&q=N4XWC-1
[11:33] <Darkside> the tracker might have ended up with teh wrong time somehow
[11:33] <Darkside> this is using deep sleep mode?
[11:33] <PC4L> yep
[11:34] <Darkside> latest git pull?
[11:34] <PC4L> yesterday
[11:34] <Darkside> i know i added some more checks on the fix quality
[11:34] <Darkside> hmm
[11:34] <Darkside> maybe not enough :/
[11:34] <PC4L> :)
[11:34] <Darkside> still, surprised it ended up with that incorrect time
[11:35] <Darkside> but yeah, on sequence number 350, it woke up, and had the wrong time :/
[11:36] <PC4L> and since then it´s not updating anymore?
[11:37] <Darkside> this is because the datanew.php thing provides positions in gps time order, not arrival tiem at the server
[11:37] <Darkside> to deal a bit with out-of-order packets arriving
[11:38] <Darkside> and afaik there's no way to fix this... just need to wait for that later time to pass
[11:39] <PC4L> ah okay.. will see after 3 days :)
[11:39] <Darkside> nah, just a few hours
[11:39] <Darkside> as of the tiem of that position, (13:56Z) it should come good
[11:39] <PC4L> Do I have to stop uploading first?
[11:40] <Darkside> shouldnt
[11:40] <PC4L> RR
[11:40] <Darkside> but yeah, it makes me wonder if the payload did actually send that time, and if so, how the hell did it get it
[11:40] <Darkside> the payload shouldn't got into transmit mode unless the GPS fix is valid in a few different ways
[11:41] <SpacenearUS> New position from 03RSIST after 0310 hours silence - 12https://tracker.habhub.org/#!qm=All&q=RSIST
[11:41] <PC4L> Hmmm I stopped horus-gui to see if the problem was there, otherwist I could have checked for that specific time
[11:41] <Darkside> https://github.com/darksidelemm/RS41HUP/blob/master/ublox.c#L169
[11:42] <Darkside> might need to tweak the paramters i used here
[11:42] <Darkside> the tDop parameter in particular might be way too big
[11:44] <PC4L> is tdop affecting the time?!
[11:44] <PC4L> yes it is :)
[11:45] <Darkside> still, a tDop of 10 shouldn't be hours out
[11:45] <PC4L> Time Dilution of Precision I learn every day
[11:45] <Darkside> i have seen the GPS come out of deep sleep starting from 00:00
[11:45] <Darkside> but... not with a competely incorrect time
[11:47] <Darkside> so yeah, i dunno :/
[11:47] <Darkside> maybe better off using powersave mode instead of deep sleep
[11:47] <Darkside> power consumption when in low power tracking mode isn't *too* bad
[11:49] <PC4L> Will try that later.. deep sleep is amazing, for now I MUST see how long it will sent on one li-ion
[11:49] <Darkside> hmm, tDop only affects the timepulse output
[11:49] <Darkside> not time/date
[11:51] <Darkside> soooooo *shrug*
[11:52] <PC4L> it´s almost 14:56 :)
[11:52] <PC4L> let´s wait and see
[11:53] <PC4L> had to translate *shrug* in dutch ¨schoudersophalend¨ then I know what you mean :)
[11:53] <Darkside> haha
[11:54] <Darkside> did you get auto_rx going again?
[11:57] <PC4L> no.. still puzzeling
[11:58] <PC4L> I must be something with flask
[11:58] <Darkside> worst case start from scratch image :/
[11:58] <Darkside> hopefully i can upgrade to the latest socketio soon so this isnt an issue
[11:59] <PC4L> I´m waiting for my brother to compare some files and versions
[12:00] <PC4L> python-engineio==4.0.0
[12:00] <PC4L> python-socketio==5.0.3
[12:01] <PC4L> Flask==1.1.2
[12:01] <PC4L> Flask-SocketIO==2.1
[12:02] <Darkside> ah crap
[12:02] <Darkside> maybe i need to pin python-socketio too
[12:03] <Darkside> python-socketio comes from the system apckages, i wonder if that got updarted
[12:04] <Darkside> hmm wait no
[12:05] <Darkside> Name: python-socketio
[12:05] <Darkside> Version: 4.6.1
[12:06] <Darkside> not sure how your flask-socketio version is 2.1
[12:06] <Darkside> thats very old
[12:08] <PC4L> let me see if I can update that :)
[12:08] <Darkside> but 'm also not sure how python-socketio is so new
[12:09] <Darkside> we might have to pin more than just flask-socketio
[12:09] <Darkside> can you try: sudo pip3 install python-socketio==4.6.1 python-engineio==3.14.2 flask-socketio==4.3.2
[12:12] <PC4L> Requirement already satisfied: python-socketio==4.6.1 in /usr/local/lib/python3.8/dist-packages (4.6.1)
[12:12] <PC4L> Requirement already satisfied: python-engineio==3.14.2 in /usr/local/lib/python3.8/dist-packages (3.14.2)
[12:12] <PC4L> Requirement already satisfied: flask-socketio==4.3.2 in /usr/local/lib/python3.8/dist-packages (4.3.2)
[12:12] <PC4L> Requirement already satisfied: Flask>=0.9 in /usr/local/lib/python3.8/dist-packages (from flask-socketio==4.3.2) (1.1.2)
[12:12] <PC4L> Requirement already satisfied: six>=1.9.0 in /usr/lib/python3/dist-packages (from python-engineio==3.14.2) (1.14.0)
[12:12] <PC4L> Requirement already satisfied: Jinja2>=2.10.1 in /usr/local/lib/python3.8/dist-packages (from Flask>=0.9->flask-socketio==4.3.2) (2.11.2)
[12:12] <PC4L> Requirement already satisfied: itsdangerous>=0.24 in /usr/local/lib/python3.8/dist-packages (from Flask>=0.9->flask-socketio==4.3.2) (1.1.0)
[12:12] <Darkside> hmm
[12:12] <PC4L> Requirement already satisfied: click>=5.1 in /usr/lib/python3/dist-packages (from Flask>=0.9->flask-socketio==4.3.2) (7.0)
[12:12] <PC4L> Requirement already satisfied: Werkzeug>=0.15 in /usr/local/lib/python3.8/dist-packages (from Flask>=0.9->flask-socketio==4.3.2) (1.0.1)
[12:12] <Darkside> so... the versions already seem right
[12:12] <PC4L> Requirement already satisfied: MarkupSafe>=0.23 in /usr/lib/python3/dist-packages (from Jinja2>=2.10.1->Flask>=0.9->flask-socketio==4.3.2) (1.1.0)
[12:13] <PC4L> he is very satisfied already :)
[12:13] <Darkside> so as for why its not working :/
[12:13] <PC4L> we can use the shrug again
[12:13] <Darkside> hmm
[12:13] <Darkside> i woner if you have two copies of python around
[12:13] <Darkside> i see /usr/local/lib/python3.8 and /usr/lib/python3
[12:14] <Darkside> oh wait i think /usr/lib/python3 is wher ethe system packages go
[12:14] <Darkside> is this on a rpi, and is it being used for anything else?
[12:15] <PC4L> no ubuntu pc.. also using openwebrx / habwspr/ ttnhabbridge wsjtx and more goodies
[12:16] <Darkside> so theres possibly some conflicting requirements here..
[12:17] <SpacenearUS> New position from 03LU1ESY-11 after 0314 days silence - 12https://tracker.habhub.org/#!qm=All&q=LU1ESY-11
[12:17] <PC4L> i have pyton 2.7 3 3.6 3.8 and 3.9 in that map :)
[12:17] <Darkside> i mean, this is what python venvs are intended to deal with
[12:20] <PC4L> let me try some purge commands
[12:20] <Darkside> :/
[12:22] <PC4L> the only thing working later is auto_rx :)
[12:24] <Darkside> i think i need to write some instructions on how to run auto_rx using a virtualenv
[12:24] <Darkside> to avoid these issues
[12:26] <PC4L> Removing python3 (3.8.2-0ubuntu2) ... Removing python-all-dev (2.7.17-2ubuntu4) ...Removing python3.6 (3.6.9-1~18.04ubuntu1.1) ... Removing python3.8-dev (3.8.5-1~20.04) ...
[12:26] <PC4L> so now let´s see
[12:38] <PC4L> no desktop, no network link, python3 command not found.. I say.. where´s my linux boot stick :)
[12:57] <SpacenearUS> New position from 03DL1XH-4FSK after 032 days silence - 12https://tracker.habhub.org/#!qm=All&q=DL1XH-4FSK
[13:09] SpirosMakris (02549215@ppp-2-84-146-21.home.otenet.gr) joined #highaltitude.
[13:10] <SpirosMakris> hi, I'm looking for some help to set up a Flextrak, is this an appropriate place to ask questions about it?
[13:11] <Darkside> daveake: ^
[13:20] <SpirosMakris> I take it that's a yes :)
[13:29] <Darkside> well, i don thave the answers, but daveake would
[13:29] <Darkside> depends if he is around tho
[13:36] <SpirosMakris> I'll give it some time and send him an email if he doesn't show up. I wasn't sure if spamming his email adress with technical issues is ok. oh well.
[13:41] michael_haberler (c1e42fa7@ns.stiwoll.mah.priv.at) joined #highaltitude.
[13:47] <SpacenearUS> New position from 03KN4IUD-15 after 0318 hours silence - 12https://tracker.habhub.org/#!qm=All&q=KN4IUD-15
[13:50] <SpacenearUS> New vehicle on the map: 03V200-L - 12https://tracker.habhub.org/#!qm=All&q=V200-L
[13:50] <SpacenearUS> New vehicle on the map: 03V200-R - 12https://tracker.habhub.org/#!qm=All&q=V200-R
[14:00] <SM0ULC-David> SpirosMakris: the best is to stay connected to the channel
[14:02] YO3ICT (~YO3ICT@86.121.1.149) joined #highaltitude.
[14:04] <SpirosMakris> Will do, thank. I'm waiting for my tracker to find a gps connection for now. Should I be getting any kind of telemetry packets from it while it has no valid gps connection?
[14:07] <PC4L> @darkside >> build from scrap, only auto_rx installed.. working fine!!
[14:44] <SM0ULC-David> PC4L: :
[14:44] <SM0ULC-David> )
[15:03] <daveake> SpirosMakris: Yes it starts sending immediately
[15:03] itsonlyluis_ (~luis@cpc156981-wake10-2-0-cust556.17-1.cable.virginm.net) left irc: Ping timeout: 272 seconds
[15:05] itsonlyluis_ (~luis@cpc156981-wake10-2-0-cust556.17-1.cable.virginm.net) joined #highaltitude.
[15:12] itsonlyluis_ (~luis@cpc156981-wake10-2-0-cust556.17-1.cable.virginm.net) left irc: Ping timeout: 265 seconds
[15:17] itsonlyluis_ (~luis@cpc156981-wake10-2-0-cust556.17-1.cable.virginm.net) joined #highaltitude.
[15:24] thecivvi_ (~thecivvie@86-42-227-211-dynamic.agg7.cdn.mvw-sla.eircom.net) joined #highaltitude.
[15:26] thecivvie (~thecivvie@86-42-227-204-dynamic.agg7.cdn.mvw-sla.eircom.net) left irc: Ping timeout: 246 seconds
[15:43] <SpacenearUS> New position from 03IDA-4FSK after 03a day silence - 12https://tracker.habhub.org/#!qm=All&q=IDA-4FSK
[15:46] <SpacenearUS> New position from 03IDA-RTTY after 03a day silence - 12https://tracker.habhub.org/#!qm=All&q=IDA-RTTY
[15:56] blb4393 (~chatzilla@x59cc8701.dyn.telefonica.de) joined #highaltitude.
[16:07] Kodar_ (~Kodar@93-142-12-204.adsl.net.t-com.hr) joined #highaltitude.
[16:11] Kodar (~Kodar@93-142-44-39.adsl.net.t-com.hr) left irc: Ping timeout: 260 seconds
[16:14] <SpirosMakris> daveake ok so I think I have two problems here. I am using the OTG dongle with your windows programme and the default setup of the flextrak. I power up the flextrak using a power bank and leave it outside where it can see the sky. There are buildings around and it doesn't ever find a connection (the flashing led stays red).
[16:14] <SpirosMakris> However I do think it should find some connection after a while. I will try this on the roof as well later/tomorrow just o be sure.
[16:16] <daveake> If you never get a GPS lock, then assuming a clear view of most of the sky and nothing near to it interfering, then speak to Anthony@uputronics to get it swapped.
[16:16] <SpirosMakris> the other problem is that when I connect the dongle I can't see any telemetry pakets coming in from the traker, it only gives RSSI values. Should I be getting anything before I get a gps lock?
[16:17] <SpirosMakris> I have a second unit as well, it it worth taking it out of the box and trying it?
[16:17] <daveake> Yes. You probably need to tune up or down a few kHz to receive
[16:18] <SpirosMakris> is there any feedback from the dongle that I did indeed change the settings etc? although i suspect it is fine because I can see the RSSI change depending on the mode I set it to
[16:18] <daveake> The radio modules aren't exactly on whatever frequency you choose, and can bet it by several kHz. If the 2 modules are out in opposite directions then that can be enough to stop packets getting through.
[16:18] <daveake> All assuming you have same mode set at reach side of course
[16:19] <daveake> I'm going to add a search function at some point.
[16:19] <SpirosMakris> I left the tracker versions to default and the .ini said mode 1, so I assume they are in the correct mode.
[16:19] <daveake> Ok
[16:19] <daveake> If you're using the pi then there config is on there.
[16:20] <daveake> If standalone then use my Windows configuration program
[16:20] <SpirosMakris> I am using it, and left everything to their default for now
[16:26] <SpirosMakris> about the frequency, I'm going to try a few different settings in hopes it might work. So I start from 434.225Mhz (default) and change that by 3-5kHz until I see something? How much should I wait for packets to come in? I have both units in the same toom a few meters apart and both have an antenna fitted (flextrak just has this pigtail thing for
[16:26] <SpirosMakris> now)
[16:39] <SpacenearUS> New position from 03PS-80 after 0313 hours silence - 12https://tracker.habhub.org/#!qm=All&q=PS-80
[16:43] YO3ICT (YO3ICT@86.121.1.149) left #highaltitude.
[16:47] <daveake> Mode 1 packets are about every 2 seconds, so not long
[16:47] <daveake> I''d switch in 2kHz steps and you shouldn't need to go further than about 6kHz
[16:47] <daveake> Do it in both directions
[17:22] <SpirosMakris> hm ok let me try this then
[17:42] SpirosMakris (02549215@ppp-2-84-146-21.home.otenet.gr) left irc: Remote host closed the connection
[18:01] SpirosMakris (02549215@ppp-2-84-146-21.home.otenet.gr) joined #highaltitude.
[18:10] <SpirosMakris> I tried sweeping the frequencies around 434.225Mhz where my tracker is set and couldn't pick up anything. I went with 1khz steps and waited a few seconds between changes. I opened up the .ini file and verified that both are in mode 1
[18:11] snaked (~snaked@pdpc/supporter/active/snaked) left irc: Remote host closed the connection
[18:12] snaked (~snaked@pdpc/supporter/active/snaked) joined #highaltitude.
[18:12] Laurenceb (~laurence@65.177.208.46.dyn.plus.net) joined #highaltitude.
[18:20] <SpirosMakris> hm ok I unboxed the second unit, connected the pi to the board and just powered it up with a power bank (I turned the other one off). I'm still not getting anything, so I guess the problem lies at the reciever rather than the trackers?
[18:22] <SpirosMakris> To connect to the receiver dongle, I plugged it to the computer, run the lora serial gateway programme and selected the appropriate port. I can see RSSI numbers and have set the frequency to 434.225, and mode set to 1. then i press "set". The white box is not showing anything and all other stats like sentences etc are blank.
[18:23] <SpirosMakris> the situation is similar when i use it from my phone (the phone app freezes for me but the tablet one works more or less ok, despite the small screen)
[18:25] PH1M (~PH1M@2a02-a452-d93d-1-b848-b4f9-7527-d03d.fixed6.kpn.net) left irc: Remote host closed the connection
[18:25] PH1M (~PH1M@84-86-57-116.fixed.kpn.net) joined #highaltitude.
[18:33] SA6BSS-Mike (~SA6BSS-Mi@155.4.14.10) joined #highaltitude.
[18:34] blb4393 (~chatzilla@x59cc8701.dyn.telefonica.de) left irc: Quit: ChatZilla 0.9.93 [Waterfox 56.3/MOZ_BUILDID]
[18:34] <SpirosMakris> Does this dongle use the open source lora serial firmware I found on github? when I open up an arduino serial monitor and try to send commands as they are listed in github (ie, F434.225) I don't get any response back, is that correct? Should I program the dongle using the latest version of lora serial? I was planning to make my own receiver with a
[18:34] <SpirosMakris> teensy but I'm missing an SMA connector, so it has to wait.
[18:36] SA6BSS-Mike1 (~SA6BSS-Mi@94.254.35.251) left irc: Ping timeout: 246 seconds
[18:37] PE1PSI-2 (~PE1PSI-3@2001:1c05:270b:9f00:44bc:2400:9369:5d44) left irc: Ping timeout: 268 seconds
[18:38] drsnik__ (~drsnik@gate3.ima.cz) left irc: Quit: Leaving
[18:45] LIERO (~no@unaffiliated/liero) left irc: Quit: ZNC 1.8.2 - https://znc.in
[18:45] LIERO (~no@vmi473477.contaboserver.net) joined #highaltitude.
[18:48] Laurenceb (~laurence@65.177.208.46.dyn.plus.net) left irc: Ping timeout: 256 seconds
[18:49] Laurenceb (~laurence@65.177.208.46.dyn.plus.net) joined #highaltitude.
[18:57] drsnik (~drsnik@gate3.ima.cz) joined #highaltitude.
[19:01] <OZ1SKY_Brian> ge
[19:04] PA3CPF (~androirc@84-81-60-246.fixed.kpn.net) joined #highaltitude.
[19:06] <SpirosMakris> hm, I used putty and managed to send commands and get confirmations from it no problem, so the dongle should be just fine. I verified it gets the commands normally from the windows application as well, so that's not a problem either. I tried manually picking the correct settings from the drop down menus according to what the firmware says but that
[19:06] <SpirosMakris> didn't work either.
[19:12] <OZ1SKY_Brian> sri SpirosMakris i can´t help, i havent played much with LORA
[19:15] <SpirosMakris> me neither, tbh, thankfully I have some experience with embedded systems so I'm not at a complete loss (yet).
[19:18] <Bernd_DL1XH> OZ1SKY_Brian: thanks for joining our journey, appreciated :-)
[19:20] <OZ1SKY_Brian> hi Bernd, looks like they are going to stay around me :-)
[19:20] drsnik (~drsnik@gate3.ima.cz) left irc: Quit: Leaving
[19:21] <Bernd_DL1XH> Hi Brain, that´s why you are so important on that trip :-)
[19:21] <OZ1SKY_Brian> ill let it run as long as in range, no problem.
[19:22] <Bernd_DL1XH> typo, Brian... it is a late x-mas gift
[19:22] <OZ1SKY_Brian> lol well lets hope when it lands its near by, then ill accept :-)
[19:23] <Bernd_DL1XH> :-)
[19:23] drsnik (~drsnik@gate3.ima.cz) joined #highaltitude.
[19:23] drsnik (~drsnik@gate3.ima.cz) left irc: Remote host closed the connection
[19:30] drsnik (~drsnik@gate3.ima.cz) joined #highaltitude.
[19:31] drsnik (~drsnik@gate3.ima.cz) left irc: Remote host closed the connection
[19:39] <OZ1SKY_Brian> Bernd_DL1XH yours is tx every 5min ich?
[19:39] <OZ1SKY_Brian> ish
[19:41] <OZ1SKY_Brian> i see some spikes now and then on the freq, is that one of the payloads making those?
[19:41] <Bernd_DL1XH> about 4:30 in avarage. This is the new deep sleep mode. Should save power. But is not heating inside the sonde anymore
[19:42] <Bernd_DL1XH> the sounds are beeps, for those who need to tune the QRG
[19:42] <OZ1SKY_Brian> ah ok i see
[19:44] <Bernd_DL1XH> it is fun to watch the WF and listen to both
[19:44] <OZ1SKY_Brian> yeah its very nice they are on the same qrg and dont seems to be an issue, as they dont tx at the same time
[19:45] <OZ1SKY_Brian> so makes tracking very easy and the excelent GUI Darkside made, is just wonderfull
[19:46] <Bernd_DL1XH> it is! thumbs up!
[19:46] <OZ1SKY_Brian> so its 2 RS41 ?
[19:46] <Bernd_DL1XH> yep
[19:46] <OZ1SKY_Brian> RRR
[19:47] <OZ1SKY_Brian> did you remove the pressure to save power ?
[19:47] <OZ1SKY_Brian> sensor i mean
[19:47] <Bernd_DL1XH> my sonde has the same problem as the Vaisala...sometimes it just sends 0000 as coordinates :-))
[19:47] <Bernd_DL1XH> all removed
[19:48] <OZ1SKY_Brian> ok good
[19:48] <Bernd_DL1XH> but the power saving comes from the latest FW made by darkside
[19:48] <OZ1SKY_Brian> yes a saw it was talked about here
[19:49] <OZ1SKY_Brian> yours should last alot longer as your rtty is also off
[19:50] <OZ1SKY_Brian> but my enemy here is the repeaters, here in DK we have output on 434.5 to 435
[19:50] <OZ1SKY_Brian> too my luck there are no locals on 434.650
[19:51] <OZ1SKY_Brian> or 434.675
[19:52] <OZ1SKY_Brian> not seen any on 434.6625
[20:02] <Bernd_DL1XH> good for us :-)
[20:21] drsnik (~drsnik@gate3.ima.cz) joined #highaltitude.
[20:28] Suterusu (~eyer@Morrigan.Armed.Me.Uk) left irc: Ping timeout: 240 seconds
[20:42] <SpirosMakris> I made it work, finally! turns out it needed a firmware upgrade, now everything is in order.
[20:45] Suterusu (~eyer@host-78-149-94-120.as13285.net) joined #highaltitude.
[21:01] <OZ1SKY_Brian> great good work...
[21:20] PA3CPF (~androirc@84-81-60-246.fixed.kpn.net) left irc: Ping timeout: 240 seconds
[21:28] pa3cpf (~androirc@84-81-60-246.fixed.kpn.net) joined #highaltitude.
[21:35] <Darkside> Bernd_DL1XH: yes, just be careful abotu deep sleep mode, PC4L reported it sending an incorrect time
[21:36] <Darkside> with the latest firmware it *should* never send zeros when it comes out of deep sleep. but...
[21:36] SA6BSS-Mike1 (~SA6BSS-Mi@94.254.35.251) joined #highaltitude.
[21:39] <Bernd_DL1XH> Darkside: no problems so far, just a few times sending 0000 as lon and lat - in live signal . But stable now - just very cold :-) it is not latest FW
[21:39] SA6BSS-Mike (~SA6BSS-Mi@155.4.14.10) left irc: Ping timeout: 246 seconds
[21:55] thecivvi_ (~thecivvie@86-42-227-211-dynamic.agg7.cdn.mvw-sla.eircom.net) left irc:
[22:03] LIERO (~no@vmi473477.contaboserver.net) left irc: Changing host
[22:03] LIERO (~no@unaffiliated/liero) joined #highaltitude.
[22:21] Lahti (~Lahti@dz2hbpyk9hk0n83c0mf-4.rev.dnainternet.fi) left irc: Quit: Lähdössä
[22:38] Laurenceb (~laurence@65.177.208.46.dyn.plus.net) left irc: Ping timeout: 240 seconds
[22:43] SpirosMakris (02549215@ppp-2-84-146-21.home.otenet.gr) left irc: Remote host closed the connection
[22:52] Laurenceb (~laurence@65.177.208.46.dyn.plus.net) joined #highaltitude.
[23:00] <SpacenearUS> New vehicle on the map: 03VK5NE_chase - 12https://tracker.habhub.org/#!qm=All&q=VK5NE_chase
[23:07] <SpacenearUS> New position from 034FSKTEST after 034 days silence - 12https://tracker.habhub.org/#!qm=All&q=4FSKTEST
[23:17] <SpacenearUS> New position from 03N4XWC-1 after 0310 hours silence - 12https://tracker.habhub.org/#!qm=All&q=N4XWC-1
[23:21] FireFighter (~firefight@2601:44:4380:605c:7147:8d54:ca83:38c) left irc: Remote host closed the connection
[23:26] <Darkside> Bernd_DL1XH: im guessing what you have listed as 'gps error' is actually speed?
[23:27] <Darkside> i think you have one of the fields mislabeled :-)
[23:27] <Bernd_DL1XH> in the config.h?
[23:27] <Darkside> in your payload doc
[23:27] <Bernd_DL1XH> ah, need to check.
[23:28] <Darkside> looks to be floating, what balloon?
[23:29] <Bernd_DL1XH> I think it was OK before using the latest FW. Have not been changing anything since the beginning of my flights. But let cross check
[23:29] <Darkside> its not a firmware issue
[23:29] <Darkside> its just that the field is mis-labeleld on the payload document
[23:29] <Darkside> i see a few other people have done the same
[23:30] <Bernd_DL1XH> your are right ...let me check
[23:30] <Darkside> its ground speed in kph
[23:30] <Bernd_DL1XH> the balloon is a 90cm qualatex with 10g of lift
[23:31] <Darkside> 10g?
[23:32] <Darkside> RS41 is heavier than that :P
[23:33] <Bernd_DL1XH> the whole thing has a lift of 10g including the RS41
[23:33] <Bernd_DL1XH> I have measured the whole setup
[23:34] <Darkside> ah pk
[23:34] <Darkside> what weight did you get the RS41 down to?
[23:40] <Darkside> Bernd_DL1XH: i only made that speed field work recently
[23:41] <Darkside> in the same batch of updates that added the deep sleep stuff
[23:42] LazyLeopard (~irc-clien@chocky.lazyleopard.org.uk) left irc: Quit: Textual IRC Client: www.textualapp.com
[23:44] <SpacenearUS> New position from 03RSIST after 0310 hours silence - 12https://tracker.habhub.org/#!qm=All&q=RSIST
[23:45] <Bernd_DL1XH> re weight.. it is 62g ...I gave up on super weight saving as batteries got frozen w/o good enclosure
[23:50] <Darkside> yeah
[23:50] <Darkside> also eventually you hit the limits of that 26 MHz TCXO and the transmitter goes for a walk down the band
[23:53] <Bernd_DL1XH> yeah, but today we are fine staying at -39°C... just within the specs :-)
[23:53] <Darkside> ehhh dont trust that temp reading :P
[23:56] <Bernd_DL1XH> the last ones have died at a batt voltage around 1.7, i guess thats the point were it stops
[23:57] <SpacenearUS> New vehicle on the map: 03EASY-SON - 12https://tracker.habhub.org/#!qm=All&q=EASY-SON
[23:59] Kodar_ (~Kodar@93-142-12-204.adsl.net.t-com.hr) left irc: Read error: Connection reset by peer
[00:00] --- Wed Dec 30 2020